Aan de slag als zelfstandig verpleegkundige: zo bereid je je voor

  • door Veronique Lejeune
  • 29 jun, 2018

Met je diploma verpleegkunde achter de hand ben je klaar om de sprong naar de arbeidsmarkt te maken. Als starter liggen alle wegen voor je open. Je bent bijvoorbeeld welkom in het ziekenhuis, maar je kan evengoed als zelfstandige aan het werk. Spreekt dat je meer aan, dan is een goede voorbereiding essentieel. Zo begin je eraan.

 Stel jezelf de juiste vragen

 Om als zelfstandig verpleegkundige aan de slag te gaan, moet je eerst enkele opties tegen elkaar afwegen:

  • Word ik zelfstandige in hoofdberoep of in bijberoep? Je carrière begint bij de keuze voor een bepaald statuut. Ben je 100% zeker dat je je als zelfstandige wilt vestigen, dan start je meteen in hoofdberoep. Twijfel je nog, dan begin je beter vol- of deeltijds in bijvoorbeeld een ziekenhuis en test je in bijberoep uit of een toekomst als zelfstandige voor jou is weggelegd.
  • Wil ik in groep of solo werken? Zelfstandig verpleegkundige is een heel breed beroep: je kan je eigen praktijk opstarten, in een bestaande groepspraktijk beginnen of bij een erkende dienst voor thuisverpleging aan de slag. Welke keuze je ook maakt, je statuut als zelfstandige kan je sowieso behouden.
  • Richt ik een eenmanszaak of een vennootschap op? Start je een eigen praktijk, dan moet je beslissen wat voor onderneming je opricht. Dat lijkt op het eerste gezicht een ver-van-je-bedshow, maar je hoeft de keuze niet alleen te maken: ervaren boekhouders weten precies welke voor- en nadelen eenmanszaken en vennootschappen met zich meebrengen. Ga dus op zoek naar wie jou kan bijstaan en plan een eerste gesprek in.

 Schakel experts in

Je boekhouder weet niet alleen welke ondernemingsvorm het best aansluit bij jouw profiel, maar helpt je ook op tal van andere gebieden. Hij of zij is een expert in alles wat samenhangt met financiën en belastingen. Door een boekhouder in te schakelen hoef je niet wakker te liggen van fiscale aangiftes of de boekhoudplicht die je als zelfstandige professional draagt.

Voor verdere sectorspecifieke ondersteuning kan je dan weer terecht bij een beroepsorganisatie. Zij helpen je bijvoorbeeld aan je uitrusting en staan klaar met praktisch advies.

Maak werk van je administratie

Een zelfstandig beroep brengt veel administratie met zich mee. Enkele absolute musts om zelfstandig verpleegkundige te worden:

  • Vraag je erkenning aan. Vóór je carrière uit de startblokken kan schieten, moet je door het RIVIZ erkend worden als zelfstandig verpleegkundige. Enkel dan hebben je patiënten recht op terugbetaling. Denk er dus aan om je aanvraag op tijd in te dienen.
  • Registreer je als zelfstandige. Elke zelfstandige verpleegkundige moet zich inschrijven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Dat kan online of bij een erkend ondernemingsloket.
  • Sluit je aan bij een sociaal verzekeringsfonds. Je leven als zelfstandige kan pas beginnen eens je bij een sociaal verzekeringsfonds bent aangesloten. Vanaf dan betaal je elke drie maanden sociale bijdragen. In ruil daarvoor krijg je recht op kraamgeld, kinderbijslag en pensioen.
  • Word lid van een ziekenfonds. Om in orde te zijn met je ziekteverzekering is een aansluiting bij het ziekenfonds noodzakelijk. Ben je al lid van een fonds, geef dan zeker je statuutswijziging door.
  • Open een nieuwe bankrekening. Om je privé- en beroepstransacties gescheiden te houden, moet je als zelfstandige een aparte zichtrekening openen bij een Belgische bank.

Een vlotte start met Infiplus

Eens je door je voorbereidingen heen bent, kan je aan de slag als zelfstandig verpleegkundige. Ook daar komt dagelijks heel wat administratie bij kijken. Met onze software Infiplus beperk je die last tot een minimum en win je meer tijd voor je patiënten.